03-06-2023 — 3-25 juni 2023- Zomertentoonstelling – Harrie Kuyten

 “HARRIE KUYTEN, een weerzien in Kortenhoef”

Harrie Kuyten (Utrecht 1883 – 1952) is een gedreven en krachtig schilder. Zijn werk toont in de loop van zijn leven verschillende stijlen en ontwikkelingen. Als 13-jarige jongen verbleef hij in het Katholiek Weeshuis in Utrecht. Daar werd zijn tekentalent opgemerkt en kreeg hij de kans om zich te scholen.

Hij bezocht in 1904 de Kunstacademie in Antwerpen, ging wonen in Amsterdam en reisde in verschillende perioden van de vooroorlogse jaren door Europa op zoek naar inspiratie en vakgenoten. Vele malen bezocht hij Parijs, maar ook Wenen, Hongarije, Duitsland en, verrassend genoeg, Zweden en Noorwegen.

Gedreven, vrij en onafhankelijk heeft hij zich laten inspireren door het impressionisme van onder anderen George Hendrik Breitner en Isaac Israels; en bovenal door het “en plein air” schilderen van de Zweedse schilder Anders Zorn. In Nederland trof hij in de Bergense School van Leo Gestel, Jan Sluijters en zijn vriend Arnout Colnot medestrijders in de moderne kunst.

Vanaf het begin van zijn carrière had Harrie Kuyten een grote belangstelling voor modeltekenen, portret en het vrouwelijk naakt. Hij kon daarin als schilder al zijn mogelijkheden onderzoeken.

Dankzij zijn gevoel voor kleur en vorm en zijn menselijk inzicht heeft hij met zijn naakten een belangrijke bijdrage geleverd in de jaren1920-30. Na zijn overlijden raakte deze bekendheid op de achtergrond en werd Kuytens werk vooral populair vanwege zijn strandgezichten. Omdat Kuyten nu weer in de belangstelling staat, is het de hoogste tijd om de portretten en naakten aan een groter publiek te laten zien.

Het merendeel van de tentoongestelde werken is afkomstig uit particuliere collecties en wordt zelden geëxposeerd.

Het onbedorven Kortenhoef van de 30er jaren van de vorige eeuw speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Kuyten. Dat maakt hem voor Kunst aan de Dijk extra interessant. Juist hier kon in de vrije natuur geschilderd worden en verbleef Kuyten bij tijd en wijle met zijn vriend Colnot in het atelier op het Moleneind.

Op onze expositie zullen naast portretten en naakten ook strand -en stadsgezichten en een enkel landschap worden getoond om de ontwikkeling en veelzijdigheid in het oeuvre van Harrie Kuyten recht te doen.

De locatie, met zonnig terras en uitzicht over het schitterende  polderlandschap, draagt bij aan deze puur Hollandse cultuurbeleving.

Bij de expositie verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus geschreven door kunsthistorica Anne Marie Boorsma. Deze kunt u ter plekke aanschaffen