19-05-2022 — Literaire avond- David Van Reybrouck

Donderdag 19 mei 2022 |20:15 uur

 

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

David Grégoire Van Reybrouck (Brugge 1971) is een Belgisch cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij studeerde archeologie en filosofie in Leuven, promoveerde in 2000 in Leiden, woonde en werkte in Barcelona en Parijs.

Zijn academische interesses zijn de geschiedenis van de mens-dier verhouding in de 19e en 20e eeuw, niet alleen vanuit de wetenschappelijke archeologie, antropologie en biologie, maar ook in literaire en populaire verbeelding. Van R. werkte mee aan tentoonstellingen over de menselijke evolutie (Kunsthal Rotterdam), mensapen en neanderthalers en de Antwerpse Zoo.

Tijdens het academiejaar 2011-2012 bekleedde hij de Cleveringa-leerstoel in Leiden “omwille van zijn belangstelling voor het koloniale verleden van Afrika, waarbij hij aantoonde dat onafhankelijkheid niet noodzakelijk tot vrijheid leidt”.

Graven en denken vormen nog steeds de kern van zijn werk. Grondig onderzoek (middels interviews, gesprekken of archieven) voedt zijn verhalen én speelt een vitale rol in de vorm die ze aannemen.

Hij debuteerde in 2001 met De Plaag, waarvoor hij de debuutprijs (2002) kreeg. In 2004 stond topacteur Josse De Pauw op de planken in Die Siel van die Mier, Van Reybroucks proefstuk voor theater.

Foto: Lenny Oosterwij

Slagschaduw, zijn eerste roman, verscheen in 2007, gevolgd door de theatermonoloog Missie. Beide theaterteksten werden naderhand gepubliceerd in het Nederlands en het Frans: Twee Monologen (De Bezige Bij) en Mission, suivi de l’Âme des termites (Actes Sud). Pleidooi voor populisme, met de nadruk op “beter” populisme, was de inzet van het pamflet dat Van Reybrouck in 2008 uitbracht. Ondertussen werkte hij gedurende zes jaar op onafhankelijke basis aan het boek Congo. Een geschiedenis, dat een ware bestseller werd.

David Van Reybrouck zal worden geïnterviewd door Yoeri Albrecht, directeur van De Balie.

Tijdens de avond in het Oude Kerkje zal de Hilversumse Libris Boekhandel Voorhoeve boeken van David Van Reybrouck verkopen.

KOOP KAARTEN