07-04-2022 — Berlage Saxophone Quartet

Donderdag 7 april | 20:15 uur

Berlage Saxophone Quartet

In het Berlage Blok, een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, werd in september 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht.

Sinds 2008 vormen deze vier saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet: Lars Niederstrasser, Peter Vigh, Juani Palop Tecles en Eva van Grinsven. Dat zij hoogstaande kwaliteit leveren bleek al snel toen hen de ene na de andere prijs werd toegekend: bij het Selmer Saxofoonkwartetten-concours, het Storioni Festival Concours, het Onwings! Presentatieconcours. Wellicht meest noemenswaardig is de Dutch Classical Talent Award 2013 (jury- en publieksprijs) tijdens de finale in het Concertgebouw Amsterdam.

Inmiddels hebben ze in vele zalen hun kwaliteiten ten gehore mogen brengen. Wij zijn er dan ook trots op hen te mogen ontvangen in Kortenhoef. En dan ook nog met hun bewerking van de Goldberg variaties van Bach.

Hoewel Bachs meesterwerk oorspronkelijk is gecomponeerd voor klavecimbel, geven de bewerkingen voor saxofoon een nog verder inzicht in de diepte en rijkdom van dit meesterwerk. Terwijl de 32 delen van de compositie meestal worden uitgevoerd door één speler, zijn bij het Berlage Saxophone Quartet afwisselend twee, drie of vier spelers te horen. Door gebruik te maken van veel verschillende saxofoons krijgen de variaties bovendien ieder een eigen lading en meer kleur, waardoor de verschillende stemmen nog beter te volgen zijn. Begin maart werd dit programma nog uitgevoerd tijdens de Up-Close serie in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Voorafgaand aan Bach hoort u het werk Inhale van Peter Vigh dat als een proloog is gecomponeerd, speciaal voor dit programma

KOOP KAARTEN