12-05-2016 — Connie Palmen interview door Chris Keulemans

Connie Palmen is de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2016

Connie-palmen-2014

Connie Palmen (1955), Neerlandica en Filosofe, geboren in St. Odiliënberg in Limburg, studeerde in 1986 cum laude af met een scriptie over In Nederland, een boek van Cees Nooteboom. De scriptie gaat over de identiteit van de schrijver en de plaats van de schrijver in een roman. In 1988 rondde zij haar studie filosofie af met een scriptie getiteld Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates, over de relatie tussen taal en werkelijkheid.

Connie Palmen debuteerde in 1991 met De wetten. Deze literaire roman – die direct een bestseller werd – verwijst qua structuur naar het Middeleeuwse verhaal Mariken van Nimwegen. Twee weken voor de publicatie van haar tweede roman De vriendschap (1995) overleed Palmens partner in de liefde Ischa Meijer – plotseling – op 52 jarige leeftijd. De daaropvolgende twee romans, I.M (1998) en Geheel de uwe (2002) gaan beide over het leven en de dood van Ischa Meijer.

Het verschijnen van Lucifer in 2007 ging gepaard met de nodige ophef. De roman ontlokte veel kritiek omdat het een vertekend beeld zou geven van de werkelijkheid; betrokkenen herkenden zich in het verhaal. Palmen heeft toegegeven dat zij zich vaak laat zich inspireren door situaties en personen uit haar directe omgeving. Zij wijt dit aan gebrek aan fantasie.

Lucifer werd gevolgd door Logboek van een onbarmhartig jaar, over het rouwproces na de dood van echtgenoot Hans van Mierlo. In 2013 begon zij aan een nieuwe roman Judas. Hierin onderzoekt de schrijfster het genre van de biografie en het verband tussen verraad en openbaring.

In september 2015 verschijnt haar nieuwste roman Jij zegt het.

Connie Palmen zou worden geïnterviewd door tv boekenpresentator Wim Brands. Wim Brands is op maandag 4 april 2016 onverwacht overleden. Wij treuren om hem. Op dit moment zoeken wij een goede presentator die de onvervangbare Wim Brands kan vervangen. Brands was een van de grote aanjagers van de Nederlandse letteren en geliefd om zijn televisieprogramma Boeken. Bij Uitgeverij Atlas Contact verscheen in 2015 De Nederlandse literatuur van de 21e eeuw, samengesteld door Nikki en Wim Brands.

Anne Wertheim vicevoorzitter Kunst aan de Dijk Kortenhoef en organisator Literaire avonden