15-12-2022 — Ella van Poucke

15 december 2022 |20:15 uur

Bach cello suites 2, 3 en 5

Het is simpelweg niet mogelijk de indrukwekkende lijst van onderscheidingen en optredens van Ella van Poucke samen te vatten. Nadat ze op 10-jarige leeftijd haar debuut maakte in het Concertgebouw, trad ze op in alle grote zalen van Nederland en in vele topzalen in de wereld. Met haar inmiddels 28 jaar wordt zij gezien als één van de vooraanstaande cellisten van deze tijd. Als solist trad ze op met vele grote orkesten in Europa en gaf ze op de Cello Biënnale de première van het voor haar geschreven celloconcert van de Finse componist Uljas Pulkkis. Ook als kamermusicus heeft ze een rijke staat van dienst. Tevens geeft ze veelvuldig recitals, onder andere met haar broer, pianist Nicolas van Poucke. Onlangs maakte het Conservatorium van Amsterdam bekend dat Ella van Poucke per 1 september als hoofdvakdocent is aangesteld.

Ella trad al aan aantal maal bij ons op in Kortenhoef. Het blijft altijd een verrassing wanneer de cellosuites van Bach op het programma staan. Alle grote cellisten hebben het werk uitgevoerd. Door het vrijwel ontbreken van spelaanwijzingen in de bladmuziek komt het geheel neer op de eigen interpretatie, vandaar de oneindige veelheid aan speelwijzen.

Ella heeft ervoor gekozen om de avond te beginnen met suite nr. 2. in d klein. Al snel zullen we kennismaken met het steeds terugkerende thema. Bach daagt de musicus uit om uit de monotone cello meerdere melodieën naast elkaar te laten klinken, een uitdaging die aan Ella wel is toevertrouwd.

Via de vrolijker Suite nr.3 in C groot belanden we bij Suite nr. 5, in c klein, waarin Ella ons meevoert van een emotionele beginpartij via een snellere sectie (die doet denken aan een fuga) naar een krachtig ronkend slot. Een avond om naar uit te kijken.

Foto: Wouter Le Duc