31-05-2014 — Jan Rijlaarsdam

Kunst aan de Dijk toonde in 2014 een overzicht van het oeuvre van Jan Rijlaarsdam (1911-2007). De schilder werd geboren in Nieuwkoop in 1911 maar verhuisde in 1924 met zijn ouders naar Hilversum waar zij een melkwinkel in de Kolenstraat begonnen. Jan bracht de bestellingen rond op de fiets en kwam op zijn tochten terecht bij lijstenmakerij Dekker, waar veel schilders uit de regio bij elkaar kwamen. Hij verdiende daar een zakcent bij met inlijsten. Rijlaarsdam tekende in zijn vrije tijd gebouwen en industriecomplexen in de omgeving en in Amsterdam. In 1928 fietste hij naar Brugge en Antwerpen om er te tekenen.

Langzaam kreeg hij erkenning en in 1932 kreeg hij een Koninklijke subsidie, waarmee hij lessen kon betalen. Hij ging kort bij Hulshoff Pol in de leer maar gebruikte het meeste geld voor verf en materialen.
 Het werk van Rijlaarsdam heeft een eigen stijl.

‘Een schilderij moet zeggingskracht hebben, de kleur is ondergeschikt.’

Deze uitspraak kenmerkt zijn werk: impressionistisch met een neiging naar abstractie en met een somber palet. Dit gaat zeker op voor zijn vroege werk waarin veel zwart, wit, grijstinten en wat bruin en oker zijn verwerkt. Later voegde hij meer kleur toe, bij voorkeur blauw en rood. Op het doek wist hij met weinig middelen gebouwen en mensen neer te zetten vaak in grote vlakken met weinig detail. Dit werk toont verval en verlatenheid in de leefwereld van mensen die aan de zelfkant van de maatschappij leven, zoals prostituees, pooiers en clochards.