01-06-2013 — Jan Sluijters jr.

Kunst aan de Dijk besteedde in juni 2013 aandacht aan het werk van kunstenaar Jan Sluijters jr. (1914-2005), zoon van Jan Sluijters sr. en Greet van Cooten. Jan Sluijters woonde o.a. in Amsterdam, Baambrugge en ‘s-Graveland. 
Hij schilderde, tekende en maakte aquarellen. Zijn onderwerpkeuze is veelzijdig, waaronder vele stadsgezichten met name van Amsterdam, maar ook van andere steden die hij tijdens zijn reizen bezocht. Hij reisde ondermeer in Italië, Marokko, Spanje en Frankrijk.
In Baambrugge schilderde hij zijn eigen omgeving, het landschap en de herenhuizen langs de Angstel.
Zelf noemde hij zijn stijl impressionistisch, met expressionistische trekken. Hij gebruikt een losse vlotte techniek schijnbaar moeiteloos schildert hij figuren, huizen en het verkeer in de drukke stad. Het liefst schilderde hij stadscènes van bovenaf bijvoorbeeld vanuit het kantoor van een vriend die havenmeester was. Hij schilderde met een lichter palet dan zijn vader. Die pasteltinten geven het werk een heel eigen karakter.
 Hij poseerde in zijn jeugd regelmatig voor zijn vader. Maar les kreeg hij niet, wel zag hij veel in diens atelier. Zijn vader bemoeide zich niet met zijn schilderen en zei: ‘Ga jij maar de stad in om te tekenen’. Ze leken bewust afstand van elkaar als kunstenaar te hebben genomen .
 Als zoon van een beroemde vader is het niet gemakkelijk om vergeleken te worden met de vader. Sluijters jr. zal er ongetwijfeld last van hebben gehad. Sluijters jr. heeft tijdens zijn leven veel geschilderd maar naar buiten treden als kunstenaar heeft hij weinig gedaan. Ten onterechte vinden wij. Naast schilderen en tekenen, maakte hij filmdocumentaires voor bedrijven. Hij hoefde niet van de kunst te leven, maar de drang om te schilderen bleef altijd bestaan.