Een legaat stelt Kunst aan de Dijk Kortenhoef in staat om met ingang van 2013 jaarlijks een jong talent aan te moedigen en zijn of haar artistieke ontwikkeling te stimuleren met een beurs van € 5.000. Het ene jaar kiest Kunst aan de Dijk Kortenhoef een Jong Talent in de Muziek en het volgende jaar een Jong Talent in de Schilderkunst.

Kunst aan de Dijk Kortenhoef Prijs voor Jong Talent 2017

T H IJ S  V A N  G E L O V E N

Het Bestuur maakt bekend dat beeldend kunstenaar Thijs van Geloven (1991) de Kunst aan de Dijk Kortenhoef Prijs voor Jong Talent 2017 heeft gewonnen.

Jaarlijks moedigt en stimuleert Kunst aan de Dijk Kortenhoef de artistieke ontwikkeling van een jong talent in de muziek of in de schilderkunst aan met een geldbedrag van € 5.000. Naast het geldbedrag ontvangt de winnaar een trofee en een optreden in het Oude Kerkje in Kortenhoef of een solo-tentoonstelling in Museum Hilversum.

tvg-uitsnedeAfgelopen zomer werden kunstacademies uitgenodigd voordrachten te doen van zowel een bachelor- als een masterstudent. De longlist bestond uit acht voordrachten uit heel Nederland. Eind oktober koos de jury, bestaande uit beeldend kunstenaar Johan van Oord en de kunsthistorici Pia van Wijnbergen en Cato Cramer, unaniem voor Thijs van Geloven. Hij studeerde dit jaar af aan de Rietveldacademie in Amsterdam. De prijs, het juryrapport en de eveneens door een kunstenaar ontworpen trofee zullen worden uitgereikt in Museum Hilversum op 18 maart 2017 tijdens de opening van de tentoonstelling van het werk van Thijs van Geloven: het Jong Talent 2017 van Kunst aan de Dijk Kortenhoef. 

tvg-web

Mijn doeken benader ik als objecten. Als observerende schilder bevraag ik de schilderkunst in relatie tot mijn objecten, om deze eindeloos in herhaling met elkaar te verbinden en vervolgens te projecteren in de ruimte. Ik bevraag datgene waar we naar kijken, door het buiten het kader te laten treden, en een stapje terug te doen. Daarna wordt het vervreemde beeld weer op het doek geprojecteerd.

De gereproduceerde beelden die ik gebruik in mijn schilderijen zijn – net als reclamebeelden op posters en beeldschermen – niet het werkelijke waar je naar kijkt. Als je bijvoorbeeld inzoomt op een beeldscherm, zie je uiteindelijk alleen nog maar pixels. Als je inzoomt op het beeldscherm van een camera of digitale microscoop zie je alleen maar RGB-lampjes. Hetzelfde geldt voor het geprinte beeld: wanneer je daarop inzoomt, zie je alleen nog maar rasters en kleuren. Het beeld wordt abstract.

Op mijn schilderijen plak ik gereproduceerde beelden, ik breng er lagen op aan totdat je deze bijna niet meer ziet. Vervolgens verwijder ik wat ik wel of niet zichtbaar wil hebben. Bij sommige glitter-monochromen breng ik nog een extra laag aan door middel van goedkope LED-projectoren op kleine tri-pods, die vervolgens hun eigen beeld projecteren door middel van digitale microscopen. De glitters van de monochromen lichten door het geprojecteerde beeld op.

Plan voor het geldbedrag van Kunst aan de Dijk Kortenhoef.

Mijn plan is om een eigen studiopraktijk op te zetten en te werken aan mijn ontwikkeling.

043-rietveld-academy-fine-arts-2016-finals-ph-gj-vanrooij_web

foto: Gert Jan van Rooij

Kunst aan de Dijk Kortenhoef Prijs voor Jong Talent 2016

D A A N   B O E R T I E N

Foto-Daan-Boertien

Met veel genoegen presenteren wij u onze winnaar van de Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent 2015-16 in de Muziek: pianist Daan Boertien. Nog tijdens zijn studie behaalde Daan Boertien (1991) de ene prijs na de andere: in 2010 won hij de 2e prijs op het Prinses Christinaconcours, in 2011 ontving hij tijdens het Peter de Grote Festival in Groningen een Honorary Award for outstanding Musicianship. Hij wordt uitgenodigd in verschillende gerenommeerde zalen, zoals het Muziekgebouw aan het IJ en het Concertgebouw in Amsterdam. Ook soleerde hij al met verschillende orkesten. Dit jaar behaalde hij zijn masters aan het Conservatorium in Amsterdam. Boertien wil zich verder bekwamen in liedbegeleiding en zal deze prijs daaraan besteden. Wij wensen hem veel succes en verheugen ons op zijn komst naar Kortenhoef waar hij Duparc liederen komt spelen met sopraan Jeannette van Schaik.

PRACHTIG voorproefje: Daan Boertien speelt live bij Podium Radio 4 op 16 april 2016! Klik hier en luister maar!

Schermafbeelding 2016-04-17 om 23.24.33

Kunst aan de Dijk Kortenhoef Prijs voor Jong Talent 2015

V I N C E N T  B O T H

VINCENT BOTH (1991) heeft de Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent in de Schilderkunst gewonnen.

10294480_728290017212973_9183736986778997438_nDe prijs bestaat uit een bedrag van € 5000,- en een tentoonstelling in maart 2015 in het Museum Hilversum en een trofee. De prijs zal worden uitgereikt bij de opening van de tentoonstelling op 7 maart. Klik hier voor de foto’s.

De Stichting heeft de Nederlandse kunstacademies uitgenodigd voordrachten te doen van zowel een bachelor- als een masterstudent. De Stichting heeft elf voordrachten ontvangen. De jurering vond plaats in oktober 2014. De jury bestond uit beeldend kunstenaar Johan van Oord en de kunsthistorici Pia van Wijnbergen en Cato Cramer.

Vincent Both voltooide zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in 2014. Over zijn werk merkt de jury op:

“Vincent Both staat aan het begin van een origineel kunstenaarschap met een geheel eigen idioom. Zowel de vorm als inhoud van zijn werk tonen zich al manifest en met een grote expressiviteit. De werken zijn een uitdrukkingsvorm van een eigen innerlijke spirituele wereld.”

De kunstenaar heeft het plan om een periode bij het Europees Keramisch Werkcentrum te gaan werken. De jury verwacht dat dit tot een artistieke verdieping van zijn werk zal leiden.

Tank | 52 x 44 | 2014

Verschijning | 41,5 x 31 | 2014

Nachtbloem | 29,3 x 19,6 | 2014

een citaat uit:

Het juryrapport van de Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent 2014/2015

Het werk van Vincent Both staat aan het begin van een oorspronkelijk
kunstenaarschap en heeft al heel duidelijk een eigen
signatuur. Zowel de vorm als inhoud van zijn werk heeft een eigen
karakter en hij toont het ons met een grote expressiviteit. Zijn
coloriet is van een grote schoonheid. De lijnen en vlakken in de
werken zijn trefzeker.
Zijn werken zijn klein van stuk, maar hebben een krachtige uitstraling.
Hij excelleert op de vierkante centimeter zonder de regie
over het geheel te verliezen.
Vincent Both wil het onzichtbare zichtbaar maken. De werken
zijn een uitdrukkingsvorm van een eigen innerlijke spirituele
wereld. Hij wil ongrijpbare gedachtes en herinneringen materialiseren
in vormen, kleuren en lijnen.
Hij schildert vreemde wezens met grote dwingende ogen die
in een schedel zijn geplaatst, zoals edelstenen in de zetting van
een ring. Hij beeldt reizigers af in een kosmische ruimte, maar ook
florale motieven en amorfe vormen. Het heeft een hallucinerende
werking op de beschouwer.

IMG_0083 kopieIMG_0099 kopieIMG_0128 kopie

Kunst aan de Dijk Kortenhoef Prijs voor Jong Talent 2014

A M A R I N S  W I E R D S M A

AmarinsWierdsma_kleinVioliste Amarins Wierdsma werd in 1991 geboren als dochter van een Nederlandse dirigent en een Amerikaanse klarinettiste. In april 2013 ontving ze de derde prijs bij het Oskar Back vioolconcours. Ze treedt onder meer op als eerste violiste bij het Merian Kwartet en het Engadin Kwartet.

Tijdens een feestelijk concert in het Oude Kerkje nam zij haar Amarins had prijs in ontvangst. Wij zullen haar carrière met veel belangstelling volgen.

www.amarinswierdsma.com