21-10-2021 — Liza Ferschtman

Donderdag 21 oktober | 20:15 uur

UITVERKOCHT 

Solo viool recital

Liza Ferschtman wordt beschouwd als een van de meest interessante muzikale persoonlijkheden van deze tijd. Met haar gepassioneerde spel en grote podium uitstraling weet zij het publiek te raken. In de afgelopen jaren trad zij op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest.

Foto: Marco Borggreve

Hannes Minnaar inspireerde haar om een Bach vioolsolo tournee te gaan doen langs een aantal kerken in Nederland. En in 2023 staat ze met dit programma in de Wigmore Hall in Londen.

Violisten spelen niet vaak soloconcerten. Toch doet Ferschtman het al sinds haar 20ste. Haar vader, de cellist Dmitri Ferschtman stimuleerde haar om het solorepertoire voor viool te leren.

Bach’s drie sonates en drie partita’s voor soloviool, (BWV 1001-1006) staan wat Ferschtman betreft op eenzame hoogte. De zes stukken vormen een uitdaging die gelijk is aan het beklimmen van de Mount Everest – hoger kom je niet, en de weg erheen is meer dan uitdagend.

“Het zoeken in, tussen, onder en boven deze noten van Bach houdt nooit op”, zegt Ferschtman. “Misschien is het mij gegund om honderd jaar te worden, maar zelfs dan zal ik nog niet alles van deze muziek hebben weten te doorgronden. Steeds zijn er weer nieuwe lagen in te ontdekken. Zoiets heb je alleen maar met uitzonderlijk goede muziek.”

Wij hebben Liza in 2011 al eens te gast gehad en ook toen wist zij het publiek in vervoering te brengen met een solo vioolconcert. Hoe mooi is het dat zij 10 jaar later, in ons 40-jarig jubileumjaar weer op het podium staat van ons Oude Kerkje. Op het programma voor deze avond staan:

Violin Partita No. 1 in B minor, BWV 1002

Sonata for Violin Solo No. 2 in A Minor, BWV 1003

Violin Partita no. 2 in D minor BWV 1004

KOOP KAARTEN