05-01-2023 — Nieuwjaarsconcert

5 januari 2023|20:15 uur

Nieuwjaarsconcert-Cantar pra não chorar

Het nieuwjaarsconcert van Kunst aan de Dijk is terug. En hoe! Op 5 januari komt Josee Koning naar Het Oude Kerkje voor een spetterend concert.

‘Cantar pra não chorar – zingen om niet te huilen’

De mooiste Braziliaanse en Nederlandse muziek met teksten om te zingen, troosten, lachen, huilen en swingen. Zangeres Josee Koning schreef geschiedenis door in de jaren ’80 de Braziliaanse muziek in Nederland te introduceren met de legendarische band Batida. Daarmee was zij de eerste zangeres in ons land die zich compleet wijdde aan de Braziliaanse muziek. In 1995 besloot Josee een solo carrière te starten. Haar ontmoeting met Antonio Carlos Jobim leidde tot haar eerste solo album ‘Tribute to Antonio Carlos Jobim’, geproduceerd door Dori Caymmi. Na dit succes volgden vele soloalbums, samenwerkingen, concerten en toernees met Braziliaanse artiesten o.a. Ivan Lins, João Bosco, Nosso Trio, ‘Who’s the Bossa?’ en het Orchestra Jazz Sinfônica uit São Paulo. In 2014 kwam het album ‘The Chamber Music Project’ uit met de internationale band ‘Who’s the Bossa?’

Inmiddels legt zij zich al geruime tijd toe op het verbinden van Braziliaanse en Nederlandstalige muziek door de teksten van tekstdichter Lennaert Nijgh – haar eerste echtgenoot. Ze nam twee albums op met teksten van Nijgh: ‘Verdronken vlinder’ en ‘Verloren en Gevonden’. Samen met Jim de Groot toerde Josee de afgelopen jaren langs de Nederlandse theaters met voorstellingen over Lennaert Nijgh.

Josee zingt de Portugese teksten alsof ze een zusje van Astrud Gilberto is en swingt gewoon door als ze overschakelt naar het Nederlands. Haar ingetogen zang en de perfecte timing doen de rest. Josee zal vergezeld worden door, zoals aangekondigd, ‘Friends’. En dat zijn niet de eersten de besten:

Daniel de Moraes – gitaar
Theo de Jong – basgitaar
Bart Fermie – percussie