Dudok Quartet Amsterdam

Viool: Judith van Driel & Marleen Wester | Altviool: Marie-Louise de Jong | Cello: David Faber

speciale gast:  altvioliste Lilli Maijala

07 november 2019 | 20:15 uur in HET OUDE KERKJE te KORTENHOEF

Het Dudok Quartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Ze durven zich kwetsbaar op te stellen. Daarin ligt hun kracht. Ze laten hun eigen hart spreken en willen zo doordringen tot de essentie van de muziek.

 “Met openhartig en bezield spel delen we de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld. We laten zien én horen dat de muziek die wij spelen niet oud of nieuw is, maar altijd weer muziek van nu. Muziek die gehoord moet worden. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Met onze muziek gaan we in dialoog met het publiek, in concertzalen, op scholen, op festivals, en ook online.”

 Voorafgaand aan het concert en in de pauze kunt u benaderd worden door een onderzoeksbureau met de vraag of u wilt meewerken aan een telefonische enquête op dagen na het concert. Het bestuur van Kunst aan de Dijk Kortenhoef draagt graag bij aan vernieuwing van de concertpraktijk en hoopt dat u wilt meewerken aan dit onderzoek.

De musici lichten zelf de stukken toe en hebben na afloop een verrassing voor u.

→ U kunt hier de programmatoelichting downloaden en printen

Programma

Joseph Haydn – Strijkkwartet opus 20 nr. 2 in C groot

I. Moderato

II. Capriccio. Adagio

III. Menuetto

IV. Finale. Fuga a 4 soggetti

Joseph Haydn – Strijkkwartet opus 20 nr.  5 in f klein

 I. Moderato

II. Menuetto

III. Adagio

IV. Finale. Fuga a 2 soggetti

pauze

Bruckner – Strijkkwintet WAB 112 in F groot (met altvioliste Lilli Maijala)

I. Gemäßigt

II. Scherzo. Schnell – Trio. Langsamer

III. Adagio

IV.Finale: Lebhaft bewegt

 

Biografie Dudok Quartet Amsterdam

Het Dudok Quartet Amsterdam zet zichzelf op de kaart als een van de meest creatieve en veelzijdige kwartetten van zijn generatie. Met als missie “sharing the heart of music” stelt het Dudok Quartet unieke en eclectische programma’s samen, waarmee het op nieuwe en inventieve manieren zijn publiek weet te bereiken. Het kwartet is constant op zoek naar nieuwe connecties en dwarsverbanden binnen muziek, in een repertoire dat reikt van Ligeti, Sjostakovitsj en Weinberg tot aan Mendelssohn, Mozart en Beethoven.

Met deze intelligente benadering en gedurfde programmeerstijl spelen ze ook geregeld eigen arrangementen voor strijkkwartet, van onder andere werken van Gesualdo, des Prez en Brahms. Samenwerkingen vormen daarnaast een belangrijk deel van de programmering van het kwartet. Onder recente partners bevinden zich Pieter Wispelwey, Alexei Lubimov, Hannes Minnaar, Dmitri Ferschtmann, Erik Bosgraaf en Annelien van Wauwe.

Het Dudok Quartet Amsterdam treedt op in veel van Europa’s grootste zalen en festivals, waaronder het Konzerthaus in Wenen, het Beethoven Haus Bonn, De Doelen Rotterdam, Carinthischer Sommer Festival, Grachten-festival, West Cork Chamber Music Festival, Festival Quatuors à Bordeaux en de String Quartet Biënnale Amsterdam, naast regelmatige optredens in zowel het Concertgebouw als het Muziekgebouw in Amsterdam.

Het kwartet maakte in januari 2018 zijn debuut in de Verenigde Staten op het Northwestern University Winter Chamber Music Festival, en in de nabije toekomst zal het kwartet debuteren in Park Avenue Armory in New York. Hoogtepunten van het seizoen 2018/19 omvatten onder andere optredens in Milaan, Mantua, Venetië, Utrecht en Rotterdam, een terugkeer naar zowel het Concertgebouw als het Muziekgebouw in Amsterdam en optredens tijdens het Streichquartett Festival in Heidelberg en.

In 2015 verschenen de eerste opnames van het Dudok Quartet Amsterdam bij het label Resonus Classics. “Métamorphoses” verkent de thematiek van innovatie in muziek, aan de hand van werken van Ligeti, Haydn en Brahms. Het album werd bekroond met een ,Editor’s Choice’ in Gramophone, en The Guardian roemde het kwartet om zijn “lenige, levendige klank en alerte opmerkzaamheid voor structuur en details”. Het tweede album uit 2017, genaamd “Labyrinth”, verkent het gebruik van contrapunt in werken van Mozart, Ligeti en Bach en werd eveneens zeer lovend ontvangen door de pers. Hun meest recente album “Solitude” (2018) combineert werken van Mendelssohn, Weinberg en Sjostakovitsj in een programma over de verwerking van verlies en eenzaamheid. The Strad roemde het album als “een intense luisterervaring die je op het puntje van je stoel houdt.”

Andere recente projecten omvatten de wereldpremière van Kaija Saariaho’s opera Only the Sound Remains met Philippe Jaroussky en de Nationale Opera en een samenwerking met productiehuis Oorkaan en regisseur Rosabel Huguet waarin Beethovens late strijkkwartet opus 132 toegankelijk gemaakt is voor kinderen vanaf zes jaar. Dit concert klonk in alle grote concertzalen in Nederland en zal verder spelen in het Konzerthaus in Wenen, Festspielhaus Baden-Baden, de Elbphilharmonie en Flagey in Brussel.

De leden van het Dudok Quartet Amsterdam leerden elkaar kennen in het Ricciotti Ensemble en studeerden bij de leden van het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen en vervolgens aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel. Andere belangrijke docenten waren Eberhard Feltz, Peter Cropper (Lindsay Quartet), Luc-Marie Aguera (Quatuor Ysaÿe), Stefan Metz en Reinbert de Leeuw.

Naast de Borletti-Buitoni Trust Award 2018 won het kwartet prijzen op het internationaal strijkkwartetconcours in Bordeaux en op het Joseph Joachim Internationaal kamermuziekconcours in Weimar. In 2014 ontving het kwartet de prestigieuze Kersjesprijs.

Het kwartet speelt op instrumenten die ze in bruikleen hebben van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF); violen van Francesco Goffriller en Vincenzo Panormo, een altviool van Max Möller en een cello van Jean-Baptiste Vuillaume. Willem Marinus Dudok (1884 – 1974), naamgever van het kwartet, was een bekende Nederlandse architect. Ook was hij een groot muziekliefhebber: hij kwam uit een muzikale familie en componeerde in zijn vrije tijd. ‘Meer dan aan alle bouwkunstenaars heb ik aan de componisten te danken’, schreef hij. ‘Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.

 

Lilli Maijala

Altvioliste Lilli Maijala (1981) trad voor het eerst op als solist toen ze zeventien jaar oud was met het symfonisch orkest van haar geboorteplaats Oulu (Finland). Ze studeerde in Helsinki en Detmold en won diverse prijzen waaronder het ARD Concours in München. Inmiddels musiceert de altvioliste met tal van gezelschappen, waaronder het Filharmonisch Orkest van Helsinki, Tapiola Sinfonietta, Sinfonia Lahti en de Camerata Salzburg. Ook als kamermusicus concerteert Lilli Maijala veelvuldig. Zo maakte ze deel uit van het Quartet-Lab met cellist Pieter Wispelwey en de violisten Pekka Kuusisto en Patricia Kopatchinskaja. Als docent is Lilli Maijala verbonden aan de Sibelius Academie in Helsinki.