Kamilė Česnavičiūtė (1996) heeft de Sluijters Prijs voor jong talent in de schilderkunst gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000 en een solotentoonstelling tijdens de KunstRAI in Amsterdam van 8 t/m 12 september 2021.

In Het Parool van 28 augustus 2021 verscheen een artikel over Kamilė Česnavičiūtė en haar werk. Lees het hier (Het Parool) of via Blendle hier

‘deadline’, acrylic on canvas, 73 cm x 103 cm, 2021 | www.kamilecesna.com/work/

De Sluijters Prijs voor jong talent in de schilderkunst wordt dit jaar voor de vierde maal uitgereikt. De prijs wordt eens in de twee jaar toegekend door de Stichting Kunst aan de Dijk te Kortenhoef. Het andere jaar reikt de Stichting de Kunst aan de Dijk Prijs voor jong talent in de muziek uit. Een legaat heeft de Stichting daartoe in staat gesteld.

De Stichting heeft de Nederlandse kunstacademies uitgenodigd voordrachten te doen van net afgestudeerde bachelor- en masterstudenten en heeft twaalf voordrachten ontvangen. De jury bestond uit de beeldende kunstenaars Johan van Oord en Niek Hendrix en de kunsthistorici Pia van Wijnbergen en Cato Cramer.

Kamilė Česnavičiūtė, afkomstig uit Litouwen, studeerde af aan de Academie Minerva in Groningen in 2019. Voor haar komst naar Nederland studeerde zij aan een klassieke kunstacademie in Vilnius, waar de nadruk op het tekenen lag. In Groningen zocht en vond zij in het schilderen een vrijere manier van werken.

Haar werk kenmerkt zich door mensachtige cartooneske figuren, geschilderd in heldere, contrasterende kleuren. Zij bouwt het werk op door een combinatie van schilderen en tekenen, met kwast en markers.

Het meeste werk, zoals de serie schilderijen van haar afstudeerwerk ‘Please Poke the Bear’ heeft een politieke lading waarin ze pleit voor een grotere sociale gelijkheid en voor meer verdraagzaamheid ten opzichte van elkaar. Zoals ze zelf formuleert:

“To obey, to comply, to place higher, to not care, to exclude for being different – a waste of time and place.”

Naast het werk van Kamilė Česnavičiūtė zal er op de KunstRai het werk te zien zijn van de overige kandidaten.