Persbericht

Kunst aan de Dijk reikt prijs uit voor Jong Talent in de Schilderkunst.  Winnaar Vincent Both verdient tentoonstelling.

Hilversum – Stichting Kunst aan de Dijk uit Kortenhoef heeft beeldend kunstenaar Vincent Both uitgeroepen tot winnaar van de Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent. De uitreiking is op 7 maart bij de feestelijke opening van zijn projecttentoonstelling terug in het ei. Deze is van 8 tot en met 22 maart in Museum Hilversum te zien.

Stichting Kunst aan de Dijk is door een legaat in staat gesteld om jaarlijks een jong talent in de schilderkunst of in de muziek aan te moedigen met een beurs van € 5.000. Ze heeft ook studenten van de Rietveld Academie uitgenodigd om een spannende trofee voor deze prijs te ontwerpen die door Vincent Both zal worden onthuld en ontvangen. Het definitieve ontwerp van de trofee is van Anouk Buntsma.

Tien schilders genomineerd

Stichting Kunst aan de Dijk vroeg in 2014 Nederlandse kunstacademies om voordrachten te doen van net afgestudeerde of afstuderende studenten in de schilderkunst. Er werden tien schilders genomineerd. De keuze was niet gemakkelijk gezien de variëteit die de jury onder ogen kreeg. “De taak van de jury is fantastisch en zwaar”, aldus jurylid Cato Cramer.

“Er is nog veel onzeker. Je vraagt je af: Is dit vroege werk al het hoogtepunt, een gelukkig toeval of een veelbelovende voorbode? De onvoorspelbaarheid van het vervolg van een artistieke ontwikkeling vraagt om extra aandacht. De jonge kunstenaars zijn vaak op dit moment nog zoekende naar hun eigen stijl en vorm. Je moet als jurylid gegrepen worden, afgaan op je eigen intuïtie, je kunt je oordeel nog niet meten aan eerdere prestaties en meningen. Je wilt aanmoedigen; het is voor een student, die net van de academie komt vaak een hele kwetsbare en financieel moeilijke tijd. De prijs is relatief veel geld en een eigen tentoonstelling een stap naar erkenning. Die stap moet goed zijn en dat is spannend.”

Winnaar maakt werk dat ontroert

De jonge Haagse kunstenaar Vincent Both won. “Hij maakt expressief, kleurrijk werk dat ontroert maar ook verontrustend is,” aldus de jury. De prijs is ook aanleiding om andere jonge talenten uit te nodigen: het ontwerp van de flyer en het juryrapport werd toevertrouwd aan een talentvolle student grafische vormgeving van de Rietveld Academie: Egle Petraskaite.

Voor kunstenaars en musici is het toekennen van een particuliere gift en het openstellen van een museale ruimte of podium een uiterst belangrijk initiatief. Ook publiek is belangrijk en wordt van harte uitgenodigd om te komen kijken en zich te laten prikkelen en te verrassen door het werk van Vincent Both in Museum Hilversum.

TERUG IN HET EI duurt tot en met 22 maart 2015.

Zie hier de flyer: Vincent Both terug in het ei