Jochem Mestriner heeft de Sluijters Prijs voor jong talent in de schilderkunst gewonnen

 

 

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000 en een solotentoonstelling tijdens de KunstRAI in Amsterdam in april 2022.

De Sluijters Prijs voor jong talent in de schilderkunst is dit jaar voor de vijfde maal uitgereikt. Wij hebben de Nederlandse kunstacademies uitgenodigd voordrachten te doen van net afgestudeerde bachelor- en masterstudenten en 13 voordrachten ontvangen. De jury bestond uit de beeldende kunstenaars Johan van Oord en Niek Hendrix en de kunsthistorici Pia van Wijnbergen en Cato Cramer.

Jochem Mestriner studeerde af aan de kunstacademie van de HKU in Utrecht in 2021. In dat jaar won hij ook een stipendium van de Dooyewaard Stichting, dat hem in de gelegenheid stelt een jaar lang in een kunstenaarsatelier in Blaricum te werken en wonen.

Mestriners schilderijen ontstaan uit een sterk associërend vermogen, waarin vele scenario’s en verhaallijnen samenkomen. Geïnspireerd door de kunstgeschiedenis, de literatuur, videospellen en persoonlijke gebeurtenissen creëert hij  de inhoud van zijn werk  en ook zijn vormentaal wordt er door bepaald.  Epische verhalen mengen zich met zijn persoonlijk leven. Vaak wordt zijn werk bevolkt door vreemde wezens en wonderlijke karakters, waar realiteit, literatuur en beeldende kunst zich mengen.

Naast het werk van Jochem Mestriner was er op de KunstRAI het werk te zien zijn van de overige voorgedragen kandidaten.