jij-zegt-het-400Jij zegt het van Connie Palmen op de shortlist Fintro Literatuurprijs

Amsterdam, 6 april 2016. Jij zegt het van Connie Palmen is genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs, voorheen de Gouden Boekenuil, één van de meest prestigieuze Vlaamse literatuurprijzen. De shortlist werd vandaag bekend gemaakt.

De jury over haar keuze:

Connie Palmen heeft een meesterproef toegevoegd aan haar reeds omvangrijke oeuvre over de tomeloze liefde. In “Jij zegt het” geeft ze stem aan de dichter Ted Hughes, wiens tumultueuze huwelijk met de dichteres Sylvia Plath noodlottig eindigde in haar zelfmoord. De dichter evoceert hun destructieve liefde in lyrisch proza, hooggestemd beladen met symboliek. Met zijn biecht probeert Hughes zijn vrouw recht te doen en vooral zijn eigen identiteit te heroveren. Die was immers opgelost in de door Plaths torment gedomineerde liefde, vervolgens versmoord door levenslange rouw en schuldgevoelens, en tenslotte gekaapt door biografen allerhande.

Een soortgelijke “diefstal van het leven” is Connie Palmen zelf vanzelfsprekend zeer bekend, met “Jij zegt het” slecht ze dan ook de grenzen tussen roman, biografie en autobiografie. In dit totaalboek gaat Palmen met haar passies en obsessies aan de slag, er onvervaard inzicht, troost en ontroering uit purend en etalerend wat literatuur vermag.
Ook de Vlaamse pers was lyrisch over Jij zegt het.

“Jij zegt het is een verhaal dat je niet opzij kunt leggen voor de laatste bladzijde gelezen is. Het vat je bij de strot en laat je niet meer los – alsof je de hele nacht naar een bekentenis van een intieme vriend hebt geluisterd en wankelend terugkeert naar je eigen (bleke) realiteit, dronken, niet van de alcohol, maar van de heftige emotionele reis die je hebt gemaakt.”
– Annick Vandorpe, De morgen ****

“Leest u alstublieft Jij zegt het, en vraag u af wat u er allemaal in ziet en voelt. Connie Palmen verdient het. En u ook.”
– Griet Op de Beeck, De morgen

“Een groots verhaal over liefde en dood.”
– Gazet van Antwerpen ****