02-06-2012 — In het spoor van Gabriël

Hoewel P.J.C. Gabriël op meerdere plaatsen in Nederland geschilderd heeft is de term ‘Het land van Gabriël’ voor Kortenhoef gereserveerd. Voor deze colorist van de Haagse school waren de luchten nergens zo mooi als in het plassengebied. Met hem is de schilderstraditie in Kortenhoef begonnen, waar de schilderachtige motieven in overvloed aanwezig waren. Na hem volgden velen, aldus Willem Cozijn oud- burgemeester van ’s Graveland.
 Er zullen nog wel mensen zijn die zich herinneren hoe de schilders in hun bootjes of op een vouwstoeltje langs de vaart aan het werk waren.
 De kunstenaars kwamen bij elkaar in het Rechthuis op de Kortenhoefsedijk, ze kwamen uit Den Haag, Amsterdam of Rotterdam en logeerden in de zomer in Kortenhoef. Dat waren leerlingen van Gabriël als Jacob Ritsema en later Harrie Kuyten en Arnoud Colnot van de Bergense school, Filarski en Smorenberg .
Sommige vestigden zich er permanent zoals Bernard van Beek, Anton Smeerdijk, Barend van Voorden en Flip Hamers. De laatste twee waren zeer betrokken bij Kunst aan de Dijk. 
De getoonde werken zijn als een reis door het plassengebied rondom Kortenhoef. Deze unieke locatie trekt nog steeds vele beroemde kunstenaars voor wie dit landschap een onuitputtelijke bron van inspiratie biedt.