12-04-2018 — Prijs voor Jong Talent 2018 in de muziek

Een legaat stelt Kunst aan de Dijk Kortenhoef in staat om ieder jaar een jonge talentvolle musicus of beeldend kunstenaar aan te moedigen en te ondersteunen. Naast een geldbedrag mag het winnende talent een concert geven in het Oude Kerkje in Kortenhoef of krijgt een expositie in Museum Hilversum. Conservatoria en kunstacademies in Nederland worden uitgenodigd om een student voor te dragen. Het talent woont in Nederland en studeert ofwel dit jaar af, of is vorig jaar afgestudeerd. De student kan afkomstig zijn van zowel de bachelor- als van de masteropleiding. In mei van het voorafgaande jaar buigt een jury zich over de voordrachten. Zij kiest de winnaar die naar haar mening van belang wordt voor de hedendaagse Nederlandse muziek- of kunstwereld. En dat blijft een spannend vooruitzicht. Via onze nieuwsbrief, facebookpagina en twitteraccount kunt u het selectieproces volgen.

Pianist, organist en arrangeur Laurens de Man (1993) is de winnaar van de Kunst aan de Dijk Kortenhoef Prijs voor Jong Talent 2018

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband.

Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen († 2015), Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel; in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). Vanaf oktober 2017 zet hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel).

Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een VJ en dansers. Laurens vertolkte Bach’s beruchte Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam. In 2016 won hij een vierde prijs (eerste en derde niet uitgereikt) tijdens het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg. In november 2017 verscheen een piano-cd met werken van Bach.

Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs. In 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours te Maassluis. In augustus 2017 won hij zowel de eerste prijs, de publieksprijs als de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen.

Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort (beide 2013). Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler.

Sinds 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht. www.laurensdeman.nl

12 april 2018 | aanvang 20:15 uur | Het Oude Kerkje in Kortenhoef

Op 12 april geeft Laurens de Man een ode als dank aan het publiek en met name aan de donateurs een concert in Het Oude Kerkje in Kortenhoef waarbij met Bach het orgel tot leven brengt!

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Engelse Suite nr. 2 in a, BWV 807

 1. Prelude
 2. Allemande
 3. Courante
 4. Sarabande
 5. Bourrée I
 6. Bourrée II
 7. Gigue

Concerto voor klavier en strijkers in d, BWV 1052

 1. Allegro
 2. Adagio
 3. Allegro

Concerto in F, BWV 978, naar een vioolconcert van A. Vivaldi

 1. Allegro
 2. Largo
 3. Allegro

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Concerto voor klavier en strijkers in C, KV 415

 1. Allegro
 2. Andante
 3. Allegro

Laurens de Man wordt begeleid door: Ruña ’t Hart, viool | Emma Roijackers, viool | Lisa Eggen, altviool | Marc van den Munckhof, cello