18-03-2017 — Uitreiking Prijs voor Jong Talent 2017

Kunst aan de Dijk Kortenhoef Prijs voor Jong Talent 2017

T H IJ S  V A N  G E L O V E N

Het Bestuur maakt bekend dat beeldend kunstenaar Thijs van Geloven (1991) de Kunst aan de Dijk Kortenhoef Prijs voor Jong Talent 2017 heeft gewonnen.

Jaarlijks moedigt en stimuleert Kunst aan de Dijk Kortenhoef de artistieke ontwikkeling van een jong talent in de muziek of in de schilderkunst aan met een geldbedrag van € 5.000. Naast het geldbedrag ontvangt de winnaar een trofee en een optreden in het Oude Kerkje in Kortenhoef of een solo-tentoonstelling in Museum Hilversum.

Afgelopen zomer werden kunstacademies uitgenodigd voordrachten te doen van zowel een bachelor- als een masterstudent. De longlist bestond uit acht voordrachten uit heel Nederland. Eind oktober koos de jury, bestaande uit beeldend kunstenaar Johan van Oord en de kunsthistorici Pia van Wijnbergen en Cato Cramer, unaniem voor Thijs van Geloven. Hij studeerde dit jaar af aan de Rietveldacademie in Amsterdam. De prijs, het juryrapport en de eveneens door een kunstenaar ontworpen trofee zullen worden uitgereikt in Museum Hilversum op 18 maart 2017 tijdens de opening van de tentoonstelling van het werk van Thijs van Geloven: het Jong Talent 2017 van Kunst aan de Dijk Kortenhoef

Mijn doeken benader ik als objecten. Als observerende schilder bevraag ik de schilderkunst in relatie tot mijn objecten, om deze eindeloos in herhaling met elkaar te verbinden en vervolgens te projecteren in de ruimte. Ik bevraag datgene waar we naar kijken, door het buiten het kader te laten treden, en een stapje terug te doen. Daarna wordt het vervreemde beeld weer op het doek geprojecteerd.

De gereproduceerde beelden die ik gebruik in mijn schilderijen zijn – net als reclamebeelden op posters en beeldschermen – niet het werkelijke waar je naar kijkt. Als je bijvoorbeeld inzoomt op een beeldscherm, zie je uiteindelijk alleen nog maar pixels. Als je inzoomt op het beeldscherm van een camera of digitale microscoop zie je alleen maar RGB-lampjes. Hetzelfde geldt voor het geprinte beeld: wanneer je daarop inzoomt, zie je alleen nog maar rasters en kleuren. Het beeld wordt abstract.

Op mijn schilderijen plak ik gereproduceerde beelden, ik breng er lagen op aan totdat je deze bijna niet meer ziet. Vervolgens verwijder ik wat ik wel of niet zichtbaar wil hebben. Bij sommige glitter-monochromen breng ik nog een extra laag aan door middel van goedkope LED-projectoren op kleine tri-pods, die vervolgens hun eigen beeld projecteren door middel van digitale microscopen. De glitters van de monochromen lichten door het geprojecteerde beeld op.

Plan voor het geldbedrag van Kunst aan de Dijk Kortenhoef.

Mijn plan is om een eigen studiopraktijk op te zetten en te werken aan mijn ontwikkeling.