05-06-2015 — August W. van Voorden, Rotterdammer in Kortenhoef

August Willem van Voorden Rotterdammer in Kortenhoef

Dit voorjaar is de jaarlijkse tentoonstelling van Kunst aan de Dijk gewijd aan de schilder August Willem van Voorden (1881-1921). Vooral het werk waarop hij het Rotterdam van het begin van de 20ste eeuw in beeld bracht, gaf hem bekendheid. Maar naast de vele havengezichten en stadsscènes met dienstmeisjes, karren en paarden, werkte hij ook in andere genres.

AW_van_VoordenHij toonde zijn bewondering voor de Gouden Eeuw door fraaie stillevens te schilderen. In het voetspoor van de Haagse Schoolschilder P.J.C. Gabriël ging hij naar Kortenhoef, waar hij zijn vrouw Geertje van den Broeck leerde kennen (haar zusje Alijda huwde de schilder Jacob Ritsema).

Daar schilderde hij het dorp Kortenhoef en het polderlandschap, maar ook huiselijke scenes zoals spelende kinderen in een zandbak. Van Voorden werkte in een impressionistische stijl, trefzeker en met forse penseelstreken. Die manier van schilderen beheerste hij tot in de puntjes, in de begin jaren donkerder, later met een lichter palet, maar altijd met een aantal frisse, kleurrijke toetsen. Helaas overleed hij al op 40 jarige leeftijd. Maar hij moet hard en gestaag hebben gewerkt, want hij liet een groot oeuvre na. Tijdens zijn leven exposeerde Van Voorden veel en was zijn werk zeer gewaardeerd. Kunst aan de Dijk toont van 30 mei tot en met 21 juni een overzicht van zijn oeuvre, een 60-tal werken veelal uit privé- verzamelingen

Er worden rondleidingen gegeven en er verschijnt een catalogus over het werken en leven van August van Voorden, geschreven door Marc Couwenbergh, auteur van Het Rotterdam van August Willem van Voorden.

Rotterdam havenscene 138 cropped

Voorden_Kolentransporteur

Kortenhoef polderlandschap 29 cropped

Tentoonstelling: 30 mei t/m 21 juni 2015

Locatie: De Oude School, Kortenhoefsedijk 145, Kortenhoef

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00- 17.00 uur

Entree: €5 /Donateurs €4 , kinderen tot 16 jaar gratis

Rondleidingen : €8 op vrijdag om 14.00 uur en op zondag om 12.00 uur, incl. kopje koffie of thee

 Online toegangskaarten bestellen en of rondleiding reserveren: tentoonstellingen@kunstaandedijk.nl